20 децембар, 2015

Kako neonikotinoidi utiču na navigaciju pčela

Uticaj na orjentaciju pčela

U najnovijem istraživanju objavljenom od strane tima dr Randolf Menzel, dr Johannes Fischer, dr Teresa Müller, Dr. Anne-Kathrin Spatz dr Uwe Greggers i dr Bernd Grunewald, pod naslovom neonikotinoidi onemogućuju posebnim elementima orjentaciju kod pčela,  tri tipa neonikotinoida su testirana da bi videli učinke na navigaciju pčela.
 Neonikotinoidi: imidakloprid, klotianidin i tiakloprid su izabrani, jer direktno utiču na mozak i menjaju funkciju mozga. Hemikalije koje se primjenjuju su ne-smrtonosnih doza kako bi testirali svoje učinke na pčelinju navigaciju tokom letenja.

journal.pone.0091364.g001
Primeri leta stazama dvaju pojedinačnih pčela. Fischer J, T Müller, Spatzova AK, Greggers U, i sur. (2014) neonikotinoidi onemogućivaju pojedine sastavnice orjentacije u pčela. PLoS ONE 9 (3): e91364. DOI: 10,1371 / journal.pone.0091364

Složenost pčelinjeg mozga

Većina ljudi misli o pčelama kao ojednostavnim insektima. Međutim, oni su društvena bića koja komuniciraju na više načina. Medonosna pčela, Apis mellifera je opsežno proučavana u vezi s njenim senzornim i neuronskim kapacitetima u orjentaciji, komunikaciji, vizualnom i mirisnom učenju i obradi pamćenja.Virtualni Brain Project nekad je financirala BMBF kao potprojekta u Virtual Lab Neuro i sada je nastavio u projektu DigiNeuro.
The Virtual Atlas of the Honeybee Brain
Virtualni atlas pčelinjeg mozga

Saznajte više o Virtualnom Atlasu pčelinjeg mozga

Cilj ovog projekta služi za integraciju celokupnih podataka u virtualnom Atlasu pčelinjeg mozga. Ova zajednička prostorna referentna karta će pojačati zastupljenost strukturnih i funkcionalnih podataka dobivenih u različitim eksperimentima i od različitih pojedinaca. Gore na slici je virtualna atlas pčelinjeg mozga, koji je interaktivni trodimenzionalni model površine s integriranim neuronima i neuronskim putevima. Za više informacija o ovom fascinantnom projektu, molimo kontaktirajte DigiNeuro.
Poslušajte intervju:
U ovom segmentu Organski View Radio Show, Neurobiologist i profesor emeritus na Slobodnom sveučilištu u Berlinu, dr Randolf Menzel, govori o novom istraživanju pod naslovom neonikotinoidi onemogućivaju pojedinie komponente orjentacije kod pčela .

Saznajte više o briljantan um dr Randolf Menzel:
Dr. Randolf Menze je pionir u proučavanju medonosnih pčela kao modelau sistemu neuronauke s obzirom na boje vida, njuha, učenje i pamćenje.

Dr. Randolf Menzel
Kombinujući razne analize iz prirodnog ponašanja u pojedinačnim neuronima, on je sledio perceptivne i kognitivne sposobnosti za njihove neuralne i ćelijske supstrate.

Нема коментара: