05 јануар, 2017

Otkrivena bakterija koju prenosi Varoa!


Po informacijama koje kruže  u pčelarskim krugovima širom Srbije,rezultati dosadašnjeg zimovanja pčelinjih društava su PORAŽAVAJUĆI !!! Pojedini pčelarski stručnjaci tvrde da je ove godine već zabeležen najveći procenat stradanja pčela u jesenjem periodu. Procenat gubitaka se kreće od 15 do 50% stradalih sa veoma sličnim simptomima kao što su mali broj uginulih pčela na podnjači uz prisustvo hrane u košnici! Društva su jednostavno nestala !
Mart je daleko a gubici su ogromni. Da li je uzrok varoa ili "udruženi" uzroci ostaje nauci da dokaže. 
Preporuka svim kolegama da stetoskopom oslušnu svoja društva .
A University of Wisconsin-Stout biology professor discovers a bacterium that may be responsible for years of increasing bee die-offs.
U S.A.D. na univerzitetu Wisconsin-Stout,profesor  Jim Burritt i njegovi studenti su pronasli patogenu bakteriju „Serratia marcescens“ skraceno „Ss1“.Ova bakterija verovatno doprinosi masovnim zimskim uginucima pcelinjih drustava sirom planete.Ovu bakteriju (Ss1)  prenosi Varoa i to je veoma vazno otkrice jer dosada se mislilo da ovaj pcelinji krpelj prenosi samo viruse.
Profesor  Burritt kaze:Mi nismo jos zasigurno potvrdili da ova bakterija izaziva zimski pomor pcela ali utvrdili smo da je ova bakterija prisutna u zaista velikim koncetracijama u krvi obolelih pcela.Nadamo se da ce ovo otkrice Americkih biologa doprineti smanjenu rastuceg trenda izumiranja pcela!

You feel a real loss,” Burritt says. “It's more than a monetary loss.”

Нема коментара: