02 јануар, 2016

Zašto svaki pčelar treba imati nukleuse


Nukleus  je malo društvo sa nekoliko hiljada pčela i maticom.
Nuleuse imamo u različitim oblicima i veličinama. Obično možemo naći petoramne nukleuse standardnih dimenzija ramova,ali i sa ramovima  upola manjim ili raznih drugih dimenzija(naprimer trećina medišnog rama osnovne košnice). Viđao sam od dvoramnih pa do devetoramnih nuklusa,podeljenih od jednog do tri dela. Moji nukleusi su šestoramni ,standardnih dimenzija DB košnice,koji se po potrebi mogu podeliti na dva dela lesonitom i poslužiti kao oplodnjaci sa zasebnim ulazom i zbegom .Na šest ramova dubokih kao kod Dadan-Blata mogu prezimeti apsolutno bezbedno.Sve to u zavisnosti od potreba u datom trenutku. 
Koji su sve razlozi za držanje nukleusa :
  • Ako jedan od vaših košnica ostane bez matice, imatćemo rezervne za momentalnu zamenu. Bitno je ne čekati da društvo samo ponovo proizvede maticu jer u tom slučaju proći će puno vremena,društvo će oslabiti i od njega neće biti koristi u istoj godini a može i da propadne ako se ova neprilika desi  u kasno leto. Zato je rezervna matica na pčelinjaku zlata vredna.
  • Možemo dodati maticu ili zameniti je društvu čak i u vreme kada matica nema u prodaji ,važno je ne zavisiti od dugoga .
  • Sadržajem nukleusa možemo pojačati srednje jako društvo sa jednim ili više ramova ili celokupan nukleus spojiti sa matičnim društvom ako je ostalo bez matice ,najbolje preko novinskog papira.
Kako najednostavnije proizvesti maticu u nukleusu?Najjednostavnije je dodati u prazan nukleus po jedan ili više ramova sa zatvorenim leglom,dosta pčela i zatim jedan ili više ramova sa medom i polenom i pripadajućim pčelama.Ramove možemo uzeti iz istog ili različitih zajednica,u zavisnosti od broja ramova u nukleusu ili oplodnjaku.Bitno je da su svi ramovi gusto pokriveni pčelama zbog održavanja mikroklime.Sledeći korak je dodavanje zrelog matičnjaka iz koga će se izleći buduća matica.

Može se uraditi i bez dodavanja matičnjeka ako na ramovima sa leglom ima dovoljan broj larvi odgovarajuće starosti od kojih pčele u nukleusu mogu proizvesti buduću majku. Ovaj način nije pouzdan jer traje dugo vremena i pitanje je koji će biti kvalitet buduće matice a veliki broj pčela će sigurno uginuti od starosti dok mlada matica pronese.


Evo primera kako možemo koristiti nukleus :
  • Dešava se da pčelinje društvo uđe  rojevni nagon. Imaćemo u tom slučaju na nekoliko ramova dosta lepih izgrađenih rojevnih matičnjaka.Takve ramove podelimo po jedan ili više u nukleuse i dopunimo iste sa ostalim ramovima sa hranom iz košnice koja je u rojevnom nagonu.Posle provere od oko četiri nedelje može se videti da su mlade matice u nukleusima pronele. Ako je potrebno iste možemo pojačti zatvorenim leglom.Do pronošenja mlade matice nukluse ne prihranjujemo i ulaz smanjujemo na samo par pčela.Kasnije novo društvo obavezno proširivati satnim osnovama i hraniti sirupom ako nema paše. Time dobijamo više budućih društava koje će se do kraja leta razviti uz našu pomoć i naredne godine doneće dosta meda.
Kao što možete videti, upotreba nukleusa je neophodna i veoma bitna na svakom pčelinjaku. Od vas i vaših potreba zavisi kakvi će ti nukleusi biti ,sa koliko ramova i dimenzija.Ali bitno je razumeti da nukleusi daju sigurnost protiv gubitka matica a takođe kao ispomoć za pojačavanje društava za pašu.

Milan Miladinović,pčelar iz Petrovca na Mlavi

Нема коментара: