24 јануар, 2016

Prirodnim preparatima protiv Nozeme

Gospodin Vojo Brstina ,pčelar praktičar iz Srbije nesebično je podelio sa nama ovaj recept koji se već pokazao kao izuzetno uspešan u preventivi i lečenju zajednica obolelih od nozeme.

Nozevoj je novi lek za lečenje pčela protiv nozemoze za koji ulažemo napore u cilju registracije i približavanja ovog proizvoda pčelarima koji žele da ga koriste na svom pčelinjaku.

Svaki pčelar i sam može da proizvede ovaj lekoviti ekstrakt za svoje potrebe.

Za proizvodnju leka potrebno je pripremiti:

1. Želfiju-salviju officinalis  (suva, usitnjeni list)    1 kg.
2. Vresak-rtanjski čaj- satureja montana  (suva)  0.3 kg.
4. Alkohol 96%                                               5 litara
5. Destilovana voda                                        5 litara


U posudu (sa poklopcom) zapremine 12-20 litara  izmešamo suvo bilje i prelijemo sa vodom i alkoholom. Sve izmešamo, poklopimo i ostavimo u nekoj prostoriji na sobnoj temperaturi.

Proces ekstrakcije treba da traje od 7-10 dana. Što duže to bolje.

Nakon tog perioda možemo procediti sadržaj i Nozevoj ostaviti u flašama do upotrebe.
Obično se iscedi oko 8 litara Nozevoja.

Za upotrebu u sirupu i za spremanje pogača koristi se nerazblaženi lek Nozevoj dok je za prskanje pčela lek potrebno razblažiti destilovanom vodom.

Na 1 litar Nozevoja dodaje se 0,5 litara destilovane vode i tim rastvorom se prskaju pčele. 

Lek se može koristiti više puta u toku godine a najpotrebnije je tokom proleća i to dva do tri tretmana u vreme prvog prolećnog pregleda.
Tokom jeseni, to jest tokom septembra meseca Nozevoj je potrebno dodati u sirupu i to 2% nerazblažen ili 3% razblažen i to u količini od 2-3 litra gustog lekovitog sirupa.

U slučaju da se na pčelinjaku pojavi nozemoza zajednicu je odmah potrebno preprskati sa prskalicom koja daje-stvara sitnu rosu i to sve pčele u košnici ram po ram, kao i unutrašnjost košnice.
Tretman je potrebno ponoviti za 3-5 dana.
Posle ovog tretmana može se uzeti uzorak i pčele i saće iz prethodno obolelih zajednica nositi na institut na ispitivanje.
Svi rezultati mnoštva spremljenih i do sada ispitanih uzoraka nakon upotrebe Nozevoja bili su ispravni i pčele izlečene.

Нема коментара: