27 јануар, 2016

KAS 81 protiv Nozeme

1 50 грама осушених борових пупољака добро иситнити (до око 2.цм), беру се у априлу кад им је дужина око 3 цм младог пупољка и 1 цм старе четине (препорука Др Ћировића- Крагујевац)
250 грама осушених гранчица младог пелина у листудобро иситнити (до око 2.цм),бере се у пролеће у мају кад је стабљика до 20 цм. ​
3. 900 грама осушених гранчица пелина у цвету добро иситнити (до око 2.цм ).Пелин у фази пуног цветања бере се у августу.
4.  У емајлирани или лонац од ростфраја(инос) запремине око 20.литара насути 10.литара чисте пијаће воде.Ставити лонац на грејно тело и када вода прокључадодати припремљене биљке. Добро поклопити лонац а температуру дозирати да полако ври 2-3 сата. Не доливати воду како би се што више корисних састојака екстрактовало у течност !
5. Обмотати вуненим крпама лонац и оставити на млаком грејном телу 6-8 сати. Процедити максимално садржај течности из лонца.
Добија се око 7.литара јако тамне и горке течности коју утрошити одмах или у стакленој или ПВЦ амбалажи чувати до 10.дана у фрижидеру.
     Додавати 35.мл. КАС-81 на литар сирупа или 1.кгр погаче у августу или марту месецу.

Важне напомене !


Приликом кувања сировина, посуда мора бити поклопљена да би се спречило губљење активних биљних материја, као што су етерична уља. Кувањем уварка чији мирис привлачи пчеле треба обезбедити простор. Није потребно доливање воде због испаравања.

Прихрањивање се врши пред вече, јер изазива велико узбуђење пчела.

Сировина садржи још: каротин, танинске материје, фитонциде, аскорбинску киселину и др.

Препарат делује погубно на вароу у свим фазама њеног развоја.
Када се даје са јесењом прихраном, представља одличну превентиву против ноземозе. Делује подстицајно и на залегање матице.

Убране сировине се суше као сви остали чајеви. Осушена сировина се иситни не дуже од 4 цм и пакује у папирне кесе. Чува се на сувом месту не дуже од 2 године. (Напомена: време брања сировина диктира старост и дужина сировина јер у тој величини и цвету биљке имају врхунац састојака потребних за квалитетан чај. Др Ћировић.)

Нема коментара: